петак, јул 20, 2012

PROSTRANSTVO JE NAŠA TAMNICA

30 godina od smrti Meše Selimovića (26 April 1910 - 11 July 1982)




Prostranstvo je naša tamnica, rekao sam osluškujući odjek svojih nepoznatih misli, unoseći neočekivanu vatru u mrtvi i nepotrebni dotadašnji razgovor. Prostranstvo posjeduje nas. Mi ga posjedujemo samo koliko može oko da pređe preko njega. A ono nas umara, plaši, zove, goni. Mislimo da nas vidi, a mi ga se ne tičemo, kažemo da ga savladavamo, a samo se koristimo njegovom ravnodušnošću. Zemlja nam nije naklonjena. Gromovi i talasi nisu za nas, mi smo u njima. Čovjek nema svog pravog doma, on ga otima od slijepih sila. To je tuđe gnijezdo, zemlja bi mogla biti samo stanište čudovišta koja bi bila u stanju da se nose s nedaćama što ih ona pruža u izobilju. Ili ničija. Pa ni naša.

Ne osvajamo zemlju, već grumen za svoju stopu, ni planinu već sliku u svome oku, ni more već njegovu gibljivu čvrstinu i odsjaj njegove površine. Ništa nije naše osim varke, zato se čvrsto držimo za nju.

Mi nismo nešto u nečemu, već ništa u nečemu, nejednaki s tim oko sebe, ne isto, nespojivo. Razvitak čovjekov trebalo bi da ide ka gubljenju svijesti o sebi. Zemlja je nenastanjiva, kao i mjesec, a mi sebe varamo da je ovo naš pravi dom, jer nemamo kud. Dobra za nerazumne, ili za neranjive. Možda će biti izlaz čovjekov da se vrati unazad, da postane samo snaga.


Iz romana "Derviš i smrt"
Meša Selimović  (1910 -1982)



2 коментара:

  1. Neprevaziđena knjiga! Za svaki titraj duše daje odgovore, ali njima baca u ponor... Hvala ti na izboru i tužnom podsećanju koliko dugo već Meša nije među nama.

    ОдговориИзбриши
  2. Postoje knjige koje se iznova uvek mogu čitati i u njima pronalaziti uvek nova svežina koja nam otvara pitanja koja pre toga nismo kod sebe zapazili niti sebi postavili. Jedna od takvih je i "Derviš i smrt".
    Tebi hvala što pratiš ovaj blog.
    Sve najbolje

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...