понедељак, јануар 17, 2011

SNOVI - fragmentarije



kraljevski put u nesvesno,
put ka integraciji pogubljenih delića sopstva, 
skriveni odgovor na pitanja koja se ne usuđujemo sebi  postaviti, 
zapečaćeno pismo koje nam šalje podsvest, 
otškrinuta vrata sveta naših zabranjenih želja, 
noćni bioskop koji nam omogućava da poverujemo u ostvarenje naših prognanih žudnji, 



                                                       Salvador Dali


simboli našeg unutarja koji čekaju da ih odgonetnemo, 
tajne koje naše nesvesno izvlači na svetlost radi dosezanja istine, 
svilenkasta nit klupka koja nam pokazuje put iz lavirinta naših tamnih predela, 
kluč za otvaranje vrata pećine gde možemo pronaći skriveno blago naših potencijala,
predvorje naše neprihvaćene lucidnosti, 
staza koja uvek vodi do neke druge staze neistraženih dubina našeg bića, 
tragovi ka sopstvenosti?



5 коментара:

  1. Slika je divna,a snovi su sve to sto si napisala a ujedno i nisu.Cas su jedno,cas drugo,a onda nista.
    Povereci cu ti jednu od mojih misli. Drazi mi je taj mali procenat svesti pogotovo kada pokaze svoju punu snagu i moc te nadvlada tim nesvesnim sto nam kroji dane, noci,i hteo bi da iskroji citav zivot.Zato snove na neki nacin ne volim, ili da se blaze izrazim nemam romanticnu sliku. Volim da "sanjam" svesno.

    Jos jednom dobrodosla u svoj dnevni san i blogosferu.
    LIV

    ОдговориИзбриши
  2. Dobro te našla u ovoj blogosferi, i zahvaljujem na podršci koju mi pružaš svojm prisustvom i svojim rečima. Za moj početak ovog potpuno drugačijeg iskustva mog rada na sebi to je veliki podsticaj.

    Snovi su daleko od romatičnih vizija i doživljaja, ali zar romatika ne spada u domen iluzija koje pravimo da bi i na taj način sebi približili pristup ka unutrašnjem, veoma bogatom svetu, koji nam neda mira? Ponekad na taj način bežimo od suočavanja sa sobom, ponekad na taj način tražimo lepotu koja će nas uzdići i dati snage da opet zaronimo u sebe. Život se sastoji od uzbrica i nizbrdica, baš kao i naši napori da se približimo sebi i drugima koje želimo da upoznamo sa svojim svetom.

    Oni koji uspeju zaroniti dublje, oni su spremni da prihvate i visine, pa je tada mnogo lakše i lepše sanjati svesno. Svest nam je data kao veliki potencijalni prostor, uz pomoć koga ćemo se lakše povezati sa sobom i drugima. I povezati sa svime što što čini nedeljivi prostor ovog fantastičnog i božanstvenog Kosmosa, koji obitava i u nama i izvan nas...

    Potrebno je samo proširiti svest i prihvatiti sve što postoji, što je postojalo i postojaće, kao veliki izvor mogućnosti, naših želja i stremljenja iz kojih tražimo izlaz...gde god.... vrata prema spoznaji.... prema svetlosti...

    ОдговориИзбриши
  3. Svima nam je prirodno draza svest jer nju poznajemo i sa njom smo sigurni... Ali sasvim je ljudksi istraživanje nepoznatog, i u tome nalazimo još više sebe i zadovoljstva... samo se treba pogledati istorija razvitka ljudske civilizacije da bismo shvatili da istraživanje delova sveta koji su nam nepoznati i "blanko" na karti sveta, je slično razvitku i istraživanju sopstvenog nesvesnog... za nas je svest ravna ploča, sa koje se plašimo da možemo da padnemo ako dođemo do njenog kraja.

    Snovi definitivno jesu tragovi ka sopstvenosti...

    ОдговориИзбриши
  4. Čovek je u suštini homo religiosus. Oduvek je pokušavao da shvati svoju prirodu, od čega je sazdan, odakle je i kuda ide, šta ga to vodi u životu. U početku je pokušao da objasni sebe mističnim, kasnije filozofskim, a u novije doba haučnim pristupom. Snovi su u svim tim pristupima igrali važnu ulogu, jer su uvek postojali motivišući čoveka da ih odgonetne. Danas smo otišli dalje i od psihoanalitičkih tumačenja, delimično ušli i u prirodu lucidnih snova, astralnih snova i putovanja, u pokušaju da damo sveobuhvatniji odgovor na večno pitanje čovekovo: KO SAM JA?

    Snovi su tajni prolaz ka nesvesnom, tajna šifra za odgonetanje božanskih principa našeg mikrokosmosa. Zato ih treba poštovati.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...