уторак, март 22, 2011

ISHOD - Miodrag Pavlović


ISTOČNA VRATA





CRNA ŠALA

Da li će od Zla da nas zajednički zid brani, ili treba da se bori svako ponaosob? U borbi protiv zla možda je zakon shodan oklop. Ko treba da se poštuje: Zakon ili onaj koji ga donese? Ni oko toga ne mogu da se mišljenja slože. Duh zala nam se svim svojim srcem predan. a duh dobra mora svoju utehu da dokazuje. Dođe i opet ode, vidi nova na pomolu raspeća. ide po advokata. No, zemaljska se parnica ne može dobiti. Da li se vredi parničiti? Ili se ponovo zbiva svemoćna crna šala!


SUPROTNA HTENJA

Jedni veruju u opšte svanuće, drugi govore da je sigurno smaknuće. Kunemo se da sunce ide od istoka na zapad svojim putem. No, dokazano je da se zemlja kreće suprotnim pravcem, u celini. Tako nadiru i divlja stada koja gone lovci od stepe do moreuza. Narodi se sele na sever ili do obale okeana, onda sretnu druge koji se drže juga ili nadiru ka zemlji mrtvih, gde su skrivena blaga. Niko ne zna kako da se taj susret suprotnih htenja mimoiđe. Dolazi do rata. nakaza traži što više potomstva. Mamut se usred ledenog doba uzjoguni. Prelazi u napad onaj ko bi trebalo da bude pitom. Prostor traži svoje vreme i tuži se da je eon obezbožen. Najzad pitanje iskrsava: otkad se ovako jedan pravac sa drugim bezuslovno kosi? Recimo: ima dva početka: onaj kad u malom sva strahota eksplodira, i drugi: u mirnom biću što se ne menja od vajkada. Svet je od samog početka raspolućen.


IZMEĐU DVA DOBA

I ovaj zalogaj sveta da uknjižim: onako kako dolazi eon ako je završen. Za koga valja knjigu pisati? Proročanstva kad se ispune potiru slovo. A to se zajedno javlja: pisanje kjnige i zemljotres zlovesni. Sumporna kiša progoreva hartiju kao da se nada da će njena poruka baš danas na onaj svet biti prenesena. A knjigu vele ti i zapovedaju da progutaš da bi tačno izvestije bilo: mučenicima od koje vrste? Satiranje na istom brodu tela jedan vidi sa radošću, drugi sa tugom. No, pravda će pre da se rastuži od onog koji opštim zlom ume da ushiti. Potrajaće ovo nevreme između dva doba, između device nebeske i sotonskog zjapa. I uvek to kad o vremenima prošlim, i dojučerašnjim hoću da posvedočim, prizre mi se razdvajanje dobara ovog sveta gospodarima ”gorim”. Da Bog da neispunilo se ovo.


BEZ JEZIKA

Ponekad uspemo da se setimo stanja kada nam je jezik bio gotovo nemušt. Ni jedan bolji glagol nije bio skovan. Bez imenica i bez pojma hod nam je bio trapav. Bez priloga za mesto nismo ni znali gde smo. Čula su gledala na pogrešnu stranu i šuštala su kao suvo lišće na vetru zimskom. I košute su nas gledale pomalo u čudu: zašto se ovo dvonožno biće tako slabo sporazumeva. Teško je bilo dogovoriti se oko lova. Sejali smo žito unakrst, žetve i berbe davale su jedva jednu pregršt. Plodovi bezimeni ponekad i otrove sadrže. Sećam se kada je rekao predak: spavajte duboko. A gde to? Na domaku carstva u kojem sve odjekuje; dobar je glas sam u sebe zagledan. I kad prolećni vetar u podnožje vam stigne, probudite se svi zajedno, a ne jedan po jedan. I da ustanete malo brže.




3 коментара:

  1. O, Boze!
    Koliko svetla imas ovde SFINGO!
    Divno,kao da sam banula iz podruma pravo u jutro i rosu, na kupanje u suncevim zracima!

    Divno je ovde, cisto, svetlo, k'o u apoteci,samo lepse mirise, na nevene i ruze, ruzmarin i karanfil. slez, tja, ne znam vise biljaka hahhhaaa.
    Aha.

    Danas sam nemušta, slab ulov, po koja suza zbog svega, mene, ovih, onih, sveta,veka. Tuga, ne pitaj. I borba. Nema predaje, borim se protiv zla u sebi, stalno, korak po korak, napred, nazad, ludilo:)spartam po sebi, uzduz i popreko, trazim svaku i najmanju naznaku zlice unutra, pa tras, posred rogova samu sebe i nikoga drugoga! Sebe, da. Tako se obracunavam sa zlom sveta, pobedjujem ga u sebi, osuncam svaki svoj mrak, evo bas ovakvim istim svetlom kao na tvom blogu.

    Ovo ovde je kuca svetlosti!

    Kad krenes u setnju, zovi me, da ti pokazem sva skrivena mesta gde se mi divlji, nemusti sakupljamo i arlaucemo na mesec, zvezde, sunce,kisu, gromove, oblake, nadjemo vec na sta cemo zavijati i neartikulisano arlaukati.
    Ponesi bas ovakvu svetlost, kao sto je imas ovde , pregrst svetlosti u saci, obasjaj malo okolo,ulepsaj dan i drugima, kao sto si ga meni danas ulepsala. Napolju tmurno a unutra sijam.


    Pozdrav veliki!
    I osmeh tebi.:)

    ОдговориИзбриши
  2. Drago mi je, Divlja, da ti se dopala ova svetlost i boje i muzika, i ono skriveno što ti je izmamilo osmeh na lice. I moram ti reći iskreno, nije istina da si samo Divlja, samo neko mora da izvuče i motiviše onu drugu u tebi, koja gaji i osmehe i dobrotu i pravdoljubivost i lepotu... i sve ostalo što te lično ispunjava i obogaćuje. Zato se usmeri prema tome, i prema takvim ljudima. Ostatak sveta mora postojati. I zbog toga se ne treba puno brinuti. Tako je bilo oduvek.

    Srdačan pozdrav i hvala na poseti.

    ОдговориИзбриши
  3. Da li postoji slucajnost, ona bukvalna, ili je CBE s razlogom dato? Eto, ja verujem da je meni bas bilo dato da danas otkrijem ovu predivnu "kucu" na svemocnom, bezgranicnom svetu planetske povezanosti ...Moze li se, u 71 godini zivota, poverovati da je sve iza nas imalo nekog smisla i da je bilo vredno ziveti i ostaviti "tragove" svoje...da nas po nekima, nasi "izdanci" prate i pominju?! U ovoj "kuci" svetlosti, duha i muzike, CBE se ucini mogucim. Hvala Sfingi, u nadi da "blog" jos uvek zivi...moj duboki naklon.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...